ZAPYTAJ NAS

Imię, nazwisko / Firma

E-mail

Telefon

Zapytanie

Ile jest 0 + 5 =

Nasze przepisy kulinarne - Bies poleca i życzy smacznego!

  ŻUREK WIEJSKI
Żurek wiejski - przepisy kulinarne - Bies

 SKŁADNIKI:

 

  • 2 białe kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • listek laurowy
  • butelka zakwasu firmy BIES
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 jaja
  • sól i pieprz do smaku
  
Do garnka wlać wodę i następnie włożyć wszystkie składniki oprócz ziemniaków i jajek. Po zagotowaniu wyjąć włoszczyznę, a kiełbasę pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do garnka. Jaja ugotować na twardo pokroić w ćwiartki i włożyć do talerzy. ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki, ugotować i po odparowaniu włożyć też do talerzy.
   
BARSZCZ CZERWONY

 

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 70-80 dag buraków
  • 2/3 szklanki śmietany (22-proc.)
  • 1 łyżka mąki
  • zakwas buraczany firmy BIES dla smaku i koloru
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
Barszcz czerwony - przepisy kulinarne - Bies

 

Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do gorącego bulionu, dodaj 1-2 łyżki cukru, jeden nieduży listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Szybko doprowadź do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedź go, mocno podgrzej, wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Jeszcze raz wymieszaj i pogotuj przez 1-2 minuty. Przypraw do smaku, przed podaniem przecedź.